Aktuell information

4
795

Allmän samhällsspridning i Västerbotten

Allmän samhällsspridning råder i hela Västerbotten. Det innebär att du riskeras att utsättas för smitta oavsett var du befinner dig i länet.

Tillsammans kan vi bromsa smittan!

Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19. Här kommer några viktiga saker som alla kan göra:

Undvik sociala kontakter om du är över 70 år

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att få allvarligare symtom vid smitta. Om du är över 70 år uppmanas du därför att:

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.
 • Be om hjälp med att handla mat och uträtta ärenden. eHälsomyndigheten har information om vad som gäller för att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek åt någon annan.

Var källkritisk

Det är viktigt att du agerar utifrån korrekt och saklig information. Var källkritisk och sprid inte falsk information.

Sök information på myndigheternas webbplatser i första hand

Notera att det är mycket hög belastning på både sjukvårdsrådgivningen 1177 och informationsnumret 113 13 vilket gör att väntetiden är lång. Sök därför i första hand information på myndigheternas webbplatser.

4 COMMENTS

 1. Jag har ställt frågor om hemtjänsten på sidan som riktar sig till anställda. Det är bättre att frågorna ställs på den sidan som riktar sig tll invånare
  Ni har svarat på min fråga varför det inte finns någon information om hemtjänsten Svaret var “Vad vill du veta om hemtjänsten” Nedan finns mitt svar på den frågan

  Ni informerar om mycket på dom här sidorna men inte om hemtjänsten Det är inte bra att du ställer en sådan fråga “Vad jag vill veta” precis som om det är jag som har något problem Hemtjänsten är en stor verksamhet i kommunen som hjälper dom mest utsatta i kommunen och ni har ingen information om den verksamheten Det finns mycket att fundera över, hur ser personalsituationen ut, hur skyddar ni dessa grupper vilken utrustning har ni och säkert mer undringar Det är ni som har ansvaret för adekvat information

  • Hej Anders!

   Den nya sidan som har skapats på mycket kort tid togs i bruk i går kväll och innehåller ingen ny information jämfört med den gamla, texterna är bara överlyfta. Men vi har gjort den nya för att vi framöver ska bli bättre på att informera, det är ju det som är syftet. Vår verksamhet kommer att domineras av corona ett bra tag framöver och vi ser ett mycket stort behov av information som vi inte har haft en chans att klara av med vårt gamla webbsystem som är bortåt 15 år gammal och mycket tungarbetat och begränsande.

   /Jakob Norstedt, kommunikatör

 2. Nu har det gått snart en vecka och fortfarande ingen information om hemtjänsten Ditt svar är inget svar utan snarare en ursäkt Du ställde en fråga vad jag vill veta Även om jag tyckte det var lite oförskämt så ställde jag några frågor som du inte svarade på Jag undrar tex om ni har tillräckligt med skyddsutrustning och hur ni har tänkt använda den Anders

  • Ja, vi har tillräckligt med skyddsutrustning. Socialstyrelsen arbetar dessutom nu med nationell samordning av utrustning så att alla kommuner snabbt skall kunna få den utrustning som behövs även om oväntade saker inträffar. Länk

Comments are closed.